Voorpagina  

De Oldtimerclub Tilligte

Ontstaan uit een select groepje enthousiastelingen timmert de Oldtimerclub Tilligte al sinds 1985 stevig aan de weg. Begonnen werd vanuit een oude schuur met het showen van een aantal antieke tractoren aan de plaatselijke bevolking. De vele positieve reacties die daarop volgden vormden de uitdaging om dit ooit nog eens dunnetjes over te doen en het jaar erop reed de bonte stoet in optocht door het dorp.

Groei

En zo groeide iets wat begonnen was als aardigheidje uit tot het evenement dat het heden ten dage is: de grootste en compleetste show op het gebied van techniek, folklore en spektakel. En het lijkt wel of heel Tilligte zich deze dag verzameld heeft aan de Ottershagenweg tussen Ootmarsum en Lattrop om het geheel in goede banen te leiden. Want als men in Tilligte iets doet, dan doet men dat goed.

 

Bestuur

Voorzitter Johan ter Horst
Secretaris Jos Brunninkhuis
Penningmeester Wilfried Arends
Lid Theo Damhuis
Lid Vincent Koekkoek
Lid Andre Vennegoor
Lid Theo Scholte Lubberink

 

Historie van de Oldtimerclub Tilligte

1986

Tilligte is een klein dorp met ongeveer 800 inwoners en behoort tot de gemeente Denekamp in de regio Twente. In juli 1986 organiseert men in Tilligte voor de eerste keer een boselmarathon. De waard van het dorpscafe, Eduard Arends, heeft een feesttent opgebouwd en enige liefhebbers van oldtimers gevraagd als speciaal programmapunt een Oldtimershow te organiseren. Zo gezegd, zo gedaan!

 

De organisatie

De trekkerliefhebbers, die destijds hun eerste ervaringen in deze sektor opdeden, zijn nog steeds vooraanstaande bestuursleden van de Oldtimer club Tilligte. Het bestuur bestaat sinds 1997 uit 8 personen. Daarnaast zijn er nog ongeveer 25 medewerkers, waarvan de meesten in het bezit zijn van oude traktoren en stationaire motoren. Kwamen gedurende de eerste jaren van het Oldtimer treffen de bezoekers hoofdzakelijk uit de regio, inmiddels is dit jaarlijkse gebeuren een van de grootsten evenementen in zijn soort in Nederland.

 

1996

Vele trekkervrienden komen ook vanuit het nabijgelegen Duitse grensgebied. In 1996 waren er op het feestterrein ongeveer 300 tractoren, 125 stationaire motoren, 100 landbouw machines, 100 auto's, 150 motoren, 25 ..., 50 brommers en scooters als ook een grote verzameling oude fietsen voor de bezoekers te bezichtigen en te bewonderen. Om het programma voor het hele gezin aantrekkelijk te maken, heeft men programmapunten als een Ultralights show (vliegtuigjes) toegevoegd. Hiervoor werd naast het terrein een heus vliegveld ingericht waar het gedurende de hele dag een komen en gaan was van ultralights.

 

Ook voor kinderen

Ook voor de kinderen is er vertier. Zo kunnen ze, zittend in een door een mini-stoomlokomotief voortgetrokken treintje, over het terrein rijden of op een kinderboerderij met schapen, geiten, eenden en andere dieren spelen en hun tijd doorbrengen. Daarnaast is er op het treffen in Tilligte een dorsvoorstelling, die in 1996 'de ontwikkeling van dorsen door de eeuwen heen' als thema had. Op een strook van 150 meter worden de bezoekers de verschillende ontwikkellingen in het dorsen gedemonstreerd. Men ziet hoe het allereerste dorsen met een dorsvleugel in zijn werk ging, vervolgens een door een ... aangedreven machine die gaandeweg de jaren door paardekrachten in beweging gezet werd. Nadat de dorsmachines zijn intrede had gedaan, waarvan er meer dan 10 op het terrein tentoongesteld staan, kon men de motoren gebruiken voor de aandrijving.

 

Machines

Ontbreken mag natuurlijk niet de diverse molens die in bedrijf zijn. Aan het eind van de "dorsstraat" staat als symbool de laatste ontwikkeling, een computergestuurde Maai/dorsmachine; een moderne Claas. Bij het Tilligter treffen vormen de stoommachines een hoogtepunt in het programma. Hans Heupink, lid van de Oldtimerclub, is met de restauratie van zijn Fowler BB1, bouwjaar 1918, bijna klaar. Het is 1 van de 2 lokomobilen, die als ploegmachine gebruikt wordt. De andere Fowler is eveneens nog in goede staat en beide zullen worden. Daartoe worden ze op een afstand van 250 van elkander opgesteld waarna ze een 12-scharige ploeg heen en weer trekken.

 

Machinepark

Tot het machinepark van de club behoort ook een Marshall Stoomlokomobiel en een Ruthemeyer straatwals. Op het terrein van de Oldtimerdag bevindt zich ook een akker waar rogge en andere gewassen verbouwt worden. Het oogsten van deze gewassen vind plaats met de inzet van de machines en dergelijke die in de dorsstraat te bezichtigen zijn. Meermaals per jaar maken de clubleden rondritten met hun trekkers en worden oldtimer evenementen in binnenland en buitenland, hoofzakelijk Duitsland, bezocht. Nauwe kontakten zijn er met:

* Trekkerclub Nordhorn

* Trekkerclub Niedergrafschaft Itterbeck

* Oldtimer-trekkerclub Haren-Wesuwe

* Oudtrekkervrienden Overledingerland Ostrauderfehn